Met de tijd worden installaties een fabriek in- en uitgevoerd. Dat resulteerde na 20 jaar operatie in een imposante verzameling staal ‘op zolder’ van een klant: verouderde hijsconstructies. Grote stalen constructies onderhouden en saneren op hoogte kan flinke impact hebben op de beschikbaarheid van de daaronder gelegen productielocatie(s). Aan ons was de taak om dát te voorkomen!

Kosten door assets onder controle

Onnodige kosten kunnen voorkomen worden door inspectie, analyse en advies in te winnen van een bureau als Intures. Met zowel ervaring als engineeringscapaciteiten beschikbaar, om te ondersteunen in asset management en beslissingen daarin.

In het geval van deze klus adviseerden wij een deel van de stalen constructie direct te saneren, omdat onder dat gewicht de (verouderde) condensorbordessen versneld in conditie achteruit zouden gaan. Over die verborgen kosten kon pas op dat moment de controle worden genomen, een totaaloverzicht was ervoor nodig!

Vliegende stalen ‘partytent’ van 21 ton

Het betrekken van onze engineers in de voorbereidende fase is voor een dergelijk onderhoudsproject zeker geen overbodige luxe. Een deel van het geaccumuleerde stalen katbalkstelsel op het dak was niet meer goede staat en niet nodig voor gebruik en werd dus direct verwijderd. Een onderdeel in de vorm van een partytent frame woog bijvoorbeeld zo’n 21 ton. Je kunt je voorstellen dat dit frame dus niet aan een willekeurig punt opgetild kan worden: er werken nogal wat krachten op.

Daarnaast: hoe ga je om het weg te hijsen überhaupt iets aan het frame bevestigen op deze hoogte, zonder goede toegang te hebben? Daarvoor heeft Intures gecertificeerde engineers in dienst. Het scheelt alvast de nodige kopzorgen in de weet dat de werkzaamheden op hoogte veilig en efficiënt zullen verlopen. Het enige wat dan nog op de planning kan drukken is het weer. En het weer zat in deze klus mee. Maar er speelde nog een andere kritische factor…

Projectmanager zorgeloos op vakantie

Een goede voorbereiding bij dit project zou nu ook het grootste verschil maken, zo bleek. Voor de werkzaamheden zou er een keus zijn tussen het moeten stilleggen van de productie van 1 ofwel  2 fabrieken voor de onderhoudswerkzaamheden. Uiteraard werd er alles aan gedaan om slechts 1 fabriek te hoeven stilleggen, en zo kort mogelijk. Een gedegen plan was nodig voor de plaatsing en keuzes in gebruik van de hijskranen gezien de gewichten, de te overbruggen afstanden en de beschikbare ruimte op de begane grond om de verwijderde delen kwijt te kunnen. En uiteindelijk  moesten deze delen ook weer zo snel mogelijk afgevoerd worden: klaar voor recycling!

Onze constructiemanager en zijn team werd voor zijn inzet beloond door te ervaren dat de projectmanager van de klant hem niet belde en na zijn vakantie terugkwam met een welgemeende “Goed geregeld.” Het grote vertrouwen wat er door de klant getoond werd: daar doe je het voor met elkaar!

 

Inturested in de onderhoud op hoogtes, support van onze engineers bij het werken met grote krachten, of wilt u ze ook vroegtijdig laten aanschuiven om kosten te besparen? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op!