What if... we can capture reality?

Wat is 3D-laserscanning?

3D-laserscanning is een techniek om gebouwen, projectlocaties en andere elementen op te meten en is dus een vorm van Reality Capturing. Door de weerkaatsingen van de laserstralen te meten ontstaat er een realistische en gedetailleerde weergave van de werkelijkheid.

Door vanaf verschillende posities scans te maken, ontstaat er een wolk van meetpunten. Deze verschillende punten worden aan elkaar verbonden tot één bestand, de pointcloud.

Voor Reality Capturing gebruikt Intures vier verschillende instrumenten: NavVis VLX, FARO, Drones en Detailscanners.

NavVis VLX

De NavVis VLX is een mobiele laserscanner waarmee gebouwen en projectlocaties, door middel van high reality capture, snel vastgelegd kunnen worden. Door de mobiliteit van de scanner, kunnen we flexibeler, sneller en efficiënter werken. Zo kan er wel tot 80.000 vierkante meter per dag vast worden gelegd. De NavVis wordt bij Intures vooral ingezet om plattegronden te maken.

FARO

De Faro werkt op dezelfde manier als de NavVis VLX, maar is geplaatst op een statief. Het werken met de Faro duurt natuurlijk langer dan met de NavVis, maar is daarentegen uiterst precies. Deze laserscanner wordt om deze reden gebruikt voor engineering toepassingen, zoals constructietekeningen.

Drones

Drones werken niet op basis van laserscanning, maar op basis van fotogrammetrie. Fotogrammetrie is interpretatie en het opmeten van beeldmateriaal bij het bepalen van de afmetingen, ligging en de vorm van objecten. Op basis van drone beelden worden meshmodellen, of vlakkenmodellen, gemaakt. Meshmodellen zijn opgebouwd uit vele driehoeken en worden vanuit een pointcloud gemaakt. Deze worden gebruikt voor aantekeningen, aangeduid met annotaties, bij inspecties. Lees meer over alle mogelijkheden met drones op onze Drone Diensten specialisatie pagina.

Detailscanner

We zetten de detailscanner in om losse onderdelen en reserve onderdelen van machines en industriële installaties tot op één tiende millimeter nauwkeurig in te scannen. Met deze scans kunnen onze Engineers vervolgens een CAD-model opbouwen van uw bestaand product. Deze 3D-modellen zijn volledig aanpasbaar en beschikken over de nodige informatie om het onderdeel succesvol te fabriceren. Hiermee kunnen we deze onderdelen kopiëren, herstellen en/of zelfs verbeteren. Dit proces, waarbij een object gedeconstrueerd wordt, noemen we ook wel reverse engineering.

Op basis van de detailscanner zijn we zelfs in staat om de scans uit te werken tot uitgeprinte 3D-modellen.

Mogelijkheden

De toepassingen die deze laserscanner biedt zijn bijna eindeloos: van losse scans en virtuele tours, tot volledige inspecties en onderzoek. Enkele voorbeelden waarvoor Intures diensten levert, zijn:

Sectoren: 

 • Industrie
 • Vastgoed
 • Architectuur
 • Retail
 • Productie
 • Infra & Civiele Techniek

Wat kan Intures voor u in scannen:

 • Gebouwen
 • Machines
 • Monumenten
 • Installaties
 • Constructies
 • Losse onderdelen/ spare parts

Waarom laserscanning?

De voornaamste toegevoegde waarde dat laserscanning biedt, is dat het meetproces sneller en nauwkeuriger is, en de volledige informatievoorziening digitaal plaatsvindt.

Bouwtekeningen willen nog wel eens afwijken van de werkelijke situatie. Door de foutmarge in het begin van elk proces te minimaliseren, kunnen de totale kosten van projecten flink gedrukt worden.

Daarnaast is alle informatie, die we uit de 3D scans halen en vervolgens invoeren in tekenprogramma's, digitaal. Op deze relatief eenvoudige manier heeft u complete en actuele informatie over alle assets altijd bij de hand en ziet u dus geen zaken meer over het hoofd.

Hoe werkt laserscanning?

De NavVis VLX en de FARO meten op de projectlocatie miljoenen meetpunten. Deze punten reflecteren op de objecten die de scanner meet. Vervolgens wordt een 360 graden panoramafoto over de meetpunten heen gelegd. Elk meetpunt krijgt hierbij een kleur. Wat uiteindelijk leidt tot een ingekleurde puntwolk, ook wel pointcloud of 3D puntenwolk, als resultaat.

Deze resultaten worden in het tekenprogramma, Revit/AutoCAD, verwerkt en zo worden modellen gemaakt en eventuele scheefstanden kunnen in kaart worden gebracht.

Waarom bij Intures?

Anders dan vele andere aanbieders maken wij niet alleen de scan, maar zetten wij deze scans ook in voor engineering en inspecties zelf. Eigenlijk gebruiken wij de scans in de gehele cyclus. Zo ontzorgen wij u tijdens het gehele proces.

Intures gebruikt de verschillende vormen van Reality Capturing ook complementair aan elkaar. Door deze flexibiliteit kunnen we eigenlijk elke locatie en elk object voor u inscannen. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen.

Ons proces

1 Offerte

Nadat u bij ons een aanvraag heeft gedaan nemen wij snel contact met u op. Omdat we samen met u het gewenste resultaat willen behalen, is het belangrijk dat wij uw wensen goed in kaart brengen. Daarom organiseren wij een kennismakingssessie waarin wij ons hele proces toelichten en uitleg geven over de verschillende modellen.

2 Inventariseren

Zodra wij uw wensen in kaart gebracht hebben kunnen wij uw gebouw inventariseren. Hiervoor zullen wij o.a. bestaande archieftekeningen en uw gebouwdossier raadplegen en beoordelen of deze nog ``As-Built`` zijn.

3 Specificatie product

De volgende stap is het bepalen van het type product wat u wenst te krijgen. De soorten producten die wij u kunnen leveren zijn: BIM-model, Pointcloud en As-Built tekeningen.

Daarnaast stemmen we met u af hoe het model eruit komt te zien en welke zaken/objecten er precies gemodelleerd moeten worden. Ook spreken af we welk type bestand we u aanleveren (Revit, AutoCAD, pointcloud formaat of pdf) en de opleveringsdatum.

4 Laserscannen

Als er geen bruikbare archieftekeningen zijn, komen we bij u op de locatie langs om uw locatie, gebouw of object met de NavVis laserscanner in te meten. Met onze NavVis VLX kunnen wij wel tot 80.000 m ² per dag inscannen.

5 Modelleren

Als we uw locatie zelf inmeten met onze laserscanner, dan maken we analyses van de data en meten we eventuele scheefstanden op. Vervolgens creëren we voor u het afgesproken model.

6 Oplevering

We leveren u het gewenste model aan. Vervolgens organiseren we een gesprek voor al uw vragen en/of opmerkingen. Na verwerking van uw feedback leveren wij het definitieve model aan met bijbehorende rapportages.

Meer weten over laserscanning of een demonstratie?

Dan kunt u contact opnemen met Gijs Jansen.

Om u snel van dienst te zijn kunt u hieronder het offerteformulier invullen.

Bel: 0251 - 25 60 60