Specialisaties / Werken op hoogte (Rope Access)

Inspecties van moeilijk bereikbare assets met Rope Access.

Wat maakt werken op hoogte uitdagend?

Onze klanten komen bij ons voor inspecties, advies en begeleiding voor hetgeen dat nodig is voor de veiligheid en levensduurverlenging van hun assets. Het komt vaak voor dat daarvoor specialistische diensten benodigd zijn, bijvoorbeeld omdat deze op grote hoogte plaats moeten vinden!

Allereerst kan de coördinatie uitdagend zijn: de benodigdheden en logistieke manoeuvres voor de werkzaamheden vereisen ruimte, welke niet altijd op een praktische locatie voorhanden is. Ook kan het zijn dat (een onderdeel van) de assets überhaupt niet bereikbaar zijn, ofwel dat juist de conditie van de toegangsmogelijkheden beoordeeld dient te worden. Tot slot kunnen de uit te voeren werkzaamheden impact hebben op de omgeving, zoals een vereiste productiestop op onderliggende locatie. Tijd is dan ook een kritische factor!

In dergelijke situaties moet een strategisch plan opgesteld worden: hoe komt men efficiënt op de juiste plek en hoe kunnen de specifieke werkzaamheden daar veilig, nauwkeurig en snel volbracht worden? Intures heeft ervaring met verscheidene werkmethoden die aangewend kunnen worden om onze diensten op hoogte aan te bieden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Hoogwerkers

Het kan zijn dat het voor (kortdurende!) werkzaamheden niet wenselijk is om een steiger op te bouwen, zoals voor een jaarlijkse of incidentele inspectie.  Door middel van hoogwerkers kan dan toegang worden verschaft tot de assets die geïnspecteerd moeten worden.

Dit wordt ook vaak toegepast in hogere fabriekshallen, die minder toegankelijk zijn of waar sprake is van verslechterde conditie van bordessen waarvan juist de veiligheid beoordeeld moet worden. Een veilige en flexibele optie is dan het gebruik van een hoogwerker.

Steigerplannen

Uiteraard zitten er manuren en kosten in de opbouw en huur van een steiger,  maar wanneer er  uitgebreidere werkzaamheden moeten plaatsvinden biedt een steiger langdurig veilige toegang tot assets.

Voor uw project kunnen wij meedenken over welk type steiger geschikt is. Na de opbouw kunnen wij controleren of de steiger aan de specifieke vereisten voldoet. Met onze kennis en ervaring zijn wij in staat om te beoordelen of het plaatsen van een steiger op een bepaalde locatie tot de mogelijkheden behoort.

Rope Access

Op sommige locaties kom je met zowel hoogwerkers als steigers niet uit de voeten. Deze moeilijk te bereiken locaties moeten echter ook van tijd tot tijd betreden worden, bijvoorbeeld bij inspecties of reparaties. Zeker voor kortdurende werkzaamheden waarbij niet veel materiaal benodigd is kan Rope Acces uitkomst bieden.

Veel inspectie en onderzoek vereist menselijk handelen en dan is dit een efficiënte manier om veilig te opereren. Bij sommige metingen moet bijvoorbeeld eerst corrosie verwijderd worden, iets wat een drone nog niet kan.

Waarom inspecteren met Rope Access?

Rope Access betekent letterlijk "toegang met touw": met positionerings- & touwtechnieken betreden wij uw assets. Typische locaties waarbij dergelijke toegang benodigd is zijn bijvoorbeeld: offshore industrie, proces industrie, besloten ruimtes of gevels boven water. 

Intures heeft hiervoor gecertificeerde medewerkers in dienst. Zij kunnen veilig deze plekken bereiken door gezekerd de assets te beklimmen, waarbij een ingehuurde L3 supervisor toeziet op de veiligheid volgens de IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) regelgeving.  Zo kunnen wij op moeilijk bereikbare plekken de benodigde specialistische werkzaamheden uit te voeren: visuele inspecties en ander Niet-Destructief Onderzoek, zoals dikte metingen en ultrasoon testen. Wij blijven altijd graag in ontwikkeling en staan dus open voor andere rope access verzoeken, informeer hier gerust naar.

Drone inspecties

Intures werkt bij moeilijk te bereiken locaties ook reeds met drones, bijvoorbeeld wanneer de locatie te hoog is voor het gebruik van hoogwerkers. Deze methode leent zich goed voor een visuele quickscan. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden om een bereikbaarheidsplan op te stellen en beslissingen te maken over inspectie activiteiten. Over deze methode kunt u inhoudelijk meer te weten komen via onze reality capturing pagina.

Drones kunnen in korte tijd veel data verzamelen over uw assets. Naast visuele inspecties bieden de drones uitkomst op  bijvoorbeeld het gebied van volume metingen, warmtebeeld en film- en fotografie. Intures verzorgt dit zelfstandig met eigen drones, ons team van drone piloten en ondersteunende ingenieurs. Hierover kunt u meer lezen op onze Drone Diensten specialisatie pagina.

Sensorinspectie

Wanneer een continue monitoring van de onderhoudsstaat van assets gewenst is, kan het een optie zijn om deze inspectie uit te voeren door sensoren te plaatsen. Toepassingen waarmee Intures bekend is zijn bijvoorbeeld scheurmonitoring of materiaalvermoeiing.

Dit doen wij door te meten aan de akoestische emissie, in samenwerking met onze partner welke de sensoren levert. Dit geeft ons de benodigde informatie over de staat van het materiaal welke gevisualiseerd worden in Mainvisio. Zo heeft u ten alle tijden real-time in- en overzicht van de staat van uw asset.

Wij staan altijd open voor verzoeken van klanten op dit gebied. Digitalisering en automatisering zijn belangrijke speerpunten voor Intures. Wij willen onze opdrachtgevers hierbij op een zo efficiënt mogelijke manier ondersteunen met een maximaal resultaat!

Mobiele kraan

In het geval dat alle voorgenoemde methoden geen optie zijn voor de activiteiten op hoogte dan kan de mobiele kraan met een manbak in sommige gevallen uitkomst bieden.

Bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld:  inspectie of reparatie aan schoorstenen. Echter deze methode wordt alleen ingezet op basis van een gedegen plan en uiteraard alleen onder veilige omstandigheden.

Waarom kiezen voor Intures?

Intures heeft de benodigde ervaring en kennis in huis om de juiste specialist op de juiste plek te krijgen voor alle benodigde activiteiten om uw assets veilig te houden en hun levensduur te verlengen. Naast veiligheid zijn ook kwaliteit en uw planning geborgd, aangezien wij alle ingenieurs voor uw project in huis hebben: van inspectie tot advies en van coördinatie tot controle. Wij zijn actief op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau. En dát scheelt een hoop communicatie en tijd!

Daarnaast hebben wij een uitgebreid netwerk, waardoor wij voor vrijwel iedere uitdaging op hoogte een passend plan kunnen opstellen. U vindt in ons een  kritische partner die zich flexibel opstelt en openstaat voor co-development van de technische innovatie die uw operatie en onderhoud naar the next level brengt!