Wat begon als een aanvraag voor verduurzaming, eindigde in onze missie om de werknemers een zo prettig mogelijke werkplek te geven! Dit alles met oog voor detail en groot respect voor het gebouw in kwestie, welke een bijzondere geschiedenis kent.

Verantwoorde ‘verwaarlozing’

Wat we aantroffen was een verwaarloosd ogend industrieel pand, waarvoor weliswaar een goede meerjarenplanning bestond. Helaas is de harde realiteit voor bijna alle asset eigenaren vaak dat er één (beperkt) budget beschikbaar is welke zo goed mogelijk verdeeld moet worden over panden. Aan keurplicht wordt altijd voldaan, maar de mate van navolging van zorgplicht is vaak een gevolg van een weloverwegen spel van risicobeheersing. Deze asset beheerder hakte echter de knoop door: dit pand was nu toe aan een grondige renovatie! Intures werd gevraagd om te onderzoeken wat daarvoor nodig was om aan de gestelde (duurzaamheids)eisen te voldoen, aanpassingen vorm te geven en de uitvoering te begeleiden en controleren.

Een ‘schuur’ met potentie, of…

Een klus die ons hart sneller laat kloppen, ook vanwege het historische karakter. Ooit was dit pand een oud DSM gebouw welke gesloopt zou worden, maar voor 1 gulden werd het verkocht aan onze opdrachtgever. Je zou kunnen stellen dat het toen niet meer was dan een ‘schuur met een lichtje’. De nieuwe bestemming had nog altijd met onderzoek te maken: het werd een proeffabriek. Monsters van grondstoffen uit de nabij gelegen grondstof mengvelden worden er geanalyseerd en beoordeeld. Met die resultaten kan bepaald worden voor welk kwalitatieve productieproces de stoffen inzetbaar zijn.

…een broedplaats voor high tech!

Dit gaat om de beste kwaliteit grondstoffen welke bijvoorbeeld gebruikt worden in de nieuwste lichtgewicht elektrische auto’s. De resultaten worden direct in een data systeem ingeladen en verwerkt in meerdere fabrieken waar het stapsgewijs verder bewerkt wordt. Een schril contrast: het gebouw zélf ademt eerder vergane ‘high tech’ glorie. Maar een romanticus ziet  iets heel anders in dit typische industriële pand: een plek waar wetenschappers voor het eerst theorie gingen inzetten voor de (productie) praktijk. Waar eind jaren ’50 professoren uit Delft van de Technische Universiteit kwamen om Operations Research op te zetten. Waar termen als ‘Operational Excellence’ geboren werden waarvoor fabrieken gingen samenwerken en organiseren, waar de eerste computersimulaties gerund werden…

Passie voor de Dudok stijl

Over ‘ademen’ gesproken: van oorsprong was het pand uiteraard niet geïsoleerd en had enkele glazen, afgewerkt met asbestkit. Een tochtige werkplaats: de standaard van die tijd! Wat esthetisch prachtig is van die tijd: het beton- en staalwerk. Bij dit pand was de vloer om de betonnen kolommen gegoten. De ramen worden omgeven door mooie stalen vakwerken, waarin de muren gemetseld zaten waardoor het met de tijd helaas wel bol was gaan staan. En volgens de filosofie van die tijd: op een plek van onderzoek moet er veel lichtinval zijn, dus vele grote ramen. De renovatie voor een uiteindelijk energiezuinig pand zou begrijpelijk veel voeten in de aarde gaan krijgen…

Aanpakkers: veilig en fris

Ondanks dat er eerder nog geen grootschalige renovatie mogelijk was, is de assetbeheerder altijd actief en met liefde met het pand omgesprongen. Ieder jaar deed hij wat hij kon: met de werknemers kreeg hij alvast de binnenkant keurig op orde, pot verf voor pot verf. Ook de brandcompartimenteringen werd goed verzorgd, in 2 fases verspreid over 2 jaar. Alleen ‘de schil’ bleef nog een grote uitstaande klus! Dankzij het vertrouwen van de opdrachtgever in ons mochten wij helpen met een overzichtelijk plan en ondersteuning bij de uitvoering daarvan. Waarom Intures? “Met hen kan ik lezen en schrijven.”, want hoe complexer de klus, hoe fijner het is dat je aan een paar woorden genoeg hebt met elkaar en weet dat het goedkomt.

The right action, the right moment

De renovatie van de gevel en voor de verduurzaming kon nu dan eindelijk plaatsvinden! Het was namelijk zo dat er een nieuwe test installatie ontworpen werd omdat er vernieuwing nodig was. Daarmee werd besloten dat er direct een goede klimaatbeheersing voorzien zou worden. Alles viel zo logisch en efficiënt samen. Wanneer een opdrachtgever een kans ziet, stellen wij ons graag flexibel op: het ijzer moet men smeden als het heet is!

Ons hart ligt bij detail: techniek voor de mens

Onze Jim Bruin pakte de klus grondig aan, met als resultaat een pand die zijn karakter grotendeels heeft kunnen behouden, maar welke nu aan alle eisen voldoet. Het asbest is verwijderd, de gevel gerenoveerd en het pand geïsoleerd. Nog best een puzzel met de bijzondere constructie, waarbij oog voor detail en praktijkervaring essentieel waren voor een succesvolle uitvoering. Typisch zo’n klus waarbij we blij zijn om alle disciplines in huis te hebben voor de klant. Daarbij werden de werknemers in het pand niet vergeten: wij droegen voorstellen aan voor bijvoorbeeld een aanpassing bij de ramen, waardoor zij die ook open kunnen zetten. Klinkt misschien simpel, maar dat was het technisch gezien in dit geval niet. Mogelijkheden liggen in de details… onze passie!

 

Wilt u meer lezen over de start van Operations Research, de toepassing van wiskunde om Operational Excellence te bereiken, welke plaatsvond in dergelijke panden? Reis ook een stukje terug in de tijd, om te begrijpen waar die push voor automatisering & digitalisering ooit allemaal in het productieleven begon:

wij verwijzen u graag naar dit oude vakblad ‘Kwantitatieve Methoden’(terugblik 1965, opgesteld in 1983) welke zaken bespreekt zoals de opkomst van een term als Operational Excellence en hoe dit in het bedrijfsleven geïmplementeerd werd. Ook interessant: deze oude paper(1992) voortkomend uit een samenwerking van de VU Amsterdam met de Hoogovens IJmuiden welke automatisering met als doel Operational Excellence beschouwt, waarbij de vraag “Is goed, goed genoeg?” gesteld wordt.