Marco Oplanic

Hij is sportief genoeg om voorop te fietsen, maar wanneer Marco over een brug fietst raakt hij al snel achterop. Te druk met kijken, genieten, dromen. Je zou wel kunnen zeggen dat hij grootse interesses heeft: bijvoorbeeld de Golden Gate brug. Als civiele techneut vindt hij vele constructies interessant: een brug, sluis, dijk, tunnel. Wat er achter staal- en beton constructies steekt, de berekeningen en complexiteit: dát vindt hij gaaf!

Ontdekken van werkvoorbereiding

Marco studeerde af op civiele techniek, maar stapte blanco de technische wereld in wat betreft functiewensen. Hij belandde in de rol van werkvoorbereider en werkte aan een gaaf project: de Blankenburg verbinding. Daar maakte hij vlot kennis met de grote aspecten, in alle fases: funderingswerkzaamheden, grootgrondverzet, onderwater(zowel staal- als betonwerk)- en groot beton werkzaamheden. Over de afstand van zijn huis(Zaandam) naar zijn werk(Rotterdam) was hij op den duur minder enthousiast. Maar dat de werkvoorbereiding een goede match voor hem is, dat was duidelijk.

Leerstijlen overbruggen

In de werkvoorbereiding wend je alle leerstijlen aan: dromen, denken, beslissen, doen. Dat lukt: als doener begrijpt Marco hoe de doener wil doen, en daar denkt hij dan ook graag over na. Vervolgens maakt hij de juiste beslissingen in de werkvoorbereiding, met als doel ‘dat het gebruikt gaat worden’. Marco slaat graag de brug tussen de werelden van de theoretische en de praktische techneuten. Het bewustzijn dat hij iets maakt voor de mensen, zet hem er ook toe om regelmatig een rondje te lopen. Ook voor zichzelf is het leuk om de uitvoering te zien van wat hij gemaakt heeft, maar zijn voornaamste doel is om bij elk rondje wijzer te worden.

Het loopt in de uitvoering immers altijd anders dan hoe iets ontworpen is. Denk hierbij aan verkeerde leveringen van materiaal en materieel, wijzigingen in de planning, raakvlakken met andere werkzaamheden en onvoorziene zaken die tijdens het ontwerp nog niet inzichtelijk konden zijn. Een werkvoorbereider is dan niet klaar omdat deze zijn input reeds had geleverd. Je bent samen immers een team, in over de schutting gooien gelooft Marco niet.

Afwisselende werklocaties

In eentonigheid gelooft hij evenmin, wat dan ook precies de reden is dat hij het bij Intures naar zijn zin heeft! Zaken waarvan hij gebruik maakt in zijn dagelijks leven, maar waarbij je nooit stilstaat: over die ‘basis’ leert hij nu veel. Bij de rondleidingen van zijn lopende projecten bij PWN(water), Waterlaboratorium(water), HVC(afval) en Tata Steel(grondstoffen) wordt hij van alle kanten getriggerd door de techniek. Als werkvoorbereider geniet hij evengoed van het kantoorwerk, waarbij hij overzichten(excel, tekeningen, faseringen) maakt en planningen met een stappenplan en duidelijke visuals. Maar het is voor zijn motivatie zeker van belang dat de (civiel technische) constructies en projecten ‘niet zo standaard zijn’, dat de locaties hem inspireren.

Bruggetje naar de toekomst

De grootste bruggen van de wereld: die werklocaties zouden Marco de ultieme inspiratie leveren. Zo eentje als de Golden Gate Bridge, of de Akashi Kaikyo brug: de bizarre afstanden, constructie en krachtenafdracht. “Fascinerend wat mensen kunnen maken”, aldus Marco. Wij hopen dat wij bij Intures ook tegemoet kunnen komen aan Marco’s werkdromen, want we zijn blij dat Marco bij Intures als werkvoorbereider bruggen komt slaan! Wij hopen dat hij zich nog vele jaren bij ons zal komen ontwikkelen! Is dit ook iets voor jou? Bekijk hier onze vacatures.

Marco's bruggenliefdebrugvakantie 1brugvakantie 2