Nu het zomer seizoen echt is begonnen merkte we op dat ons klimaatbeheersingssysteem nog niet geheel voldeed aan onze verwachtingen. Daarbij bleek ook nog dat het energie verbruik (stroom) flink is gestegen ten opzichte van vorig jaar. We hadden het vermoeden dat er mogelijk een verband was, een ruimte verwarmen of koelen kost immers veel energie.

Om de temperatuur in verschillende ruimtes, onafhankelijk van de installatie, te monitoren zijn er door Arjan Kempes enkele sensoren gemaakt die het verloop in temperatuur bijhouden. Deze sensoren zijn geprogrammeerd om de temperatuur elke 10 minuten te meten en deze via het WiFi netwerk naar onze database te sturen. De IoT technieken hebben de laatste jaren een vlucht genomen, zelfs wasmachines zijn tegenwoordig op het internet aangesloten. Met behulp van goedkope micro processoren en enkele elektronische componenten kon snel een prototype worden ontwikkeld.

Met behulp van de zelfgemaakte sensoren en een online omgeving kunnen we het temperatuurverloop niet alleen inzichtelijk maken maar ook vergelijken met andere informatie stormen. Zo is in de grafiek ook de buitentemperatuur, zonnekracht en heel belangrijk: het energieverbruik afgebeeld. Op deze wijze is het mogelijk verbanden tussen de verschillende informatiestromen in kaart te brengen en bijvoorbeeld te zien wat een kleine daling van de buiten tempartuur doet met het stroomverbruik.